Cairo is by population the largest city of Africa and of the Arab world with 21.3 million inhabitants in the Greater Cairo metropolitan area. After Lagos in Nigeria it is the 2nd largest urban agglomeration in Africa. By population again it has the sixth place on world level. Pyramids and ancient cities are witnesses of Cairo’s association with ancient Egypt. For all these reasons Cairo is among the places you should have seen before you die.
Photo 138341915 © Olekseii Hlembotskyi | Dreamstime.com

De Nijl

Vroeger kon je cruises maken over heel de Nijl van Cairo to Aswan wat ongeveer twee weken in beslag nam. Maar door de ontwikkeling van de Nijl is dit alleen nog mogelijk tussen Luxor en Aswan (of in verschillende dagen. Van oktober tot half april zijn de sluizen open en kan je de Nijl over heel zijn lengte bevaren. Maar het toeristisch hoogseizoen is in de zomer en dan zijn de sluizen gesloten om de waterstanden te beheersen. Hierdoor zouden passagiers bij elke sluis moeten overstappen op een andere boot en dat is te onpractisch bij toeristische cruises. Er zijn ook langere cruises via de Noordelijke stad Dendera.

En dan zijn er de talrijke cruises binnen het grondgebied van Cairo.

Naargelang de aard van de cruise vertoef je aan boord van een soort drijvend hotel, of op een felucca. Dit laatste is een traditionele zeilboot. Tijdens een nachtelijke reis slaap je hier vaak in open lucht op het en de matrozen kunnen als koks fungeren.

De woestijn per jeep, kameel

Tot het Egyptisch grondgebied behoren qua woestijngebied de Eastern en Western Desert of Egypt.

Western Desert

Giza Plateau

With pyrmids and sphinx.

Great Sand Sea

With sand dunes

Black Desert

Volcano shaped mounds and Bahariya Oasis in the North. Museums: Mummies Museum, White Desert national Parc Museum.

White Desert

National parc with animals:

Pyramiden en sphinx en museum

Per express trein of per vliegtuig of hete lucht ballon naar Luxor of Aswan

Wil je even weg uit cairo dan zijn er een aantal bestemmingen waarvoor U kunt intkenen en wel elk met verschillende transport types. Maar allemaal tijd sparende.

Zo kunt U met de nachtelijke express trein naar Luxor of Aswan. Een echt aanradertje met veel 5-star ratings. Luxor is vaak gekarakteriseerd als het “grootste openluchtmuseum ter wereld”, aangezien de ruïnes van de Egyptische tempelcomplexen in Karnak en Luxor in de moderne stad staan. Direct tegenover, aan de overkant van de rivier de Nijl, liggen de monumenten, tempels en graven van de Thebaanse Necropolis op de westelijke oever, die de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen omvat. Duizenden toeristen van over de hele wereld komen jaarlijks om de monumenten van Luxor te bezoeken, wat een grote bijdrage levert aan de economie van de moderne stad.

De bevolking van Luxor is 422.407 (2021), [1] met een oppervlakte van ongeveer 417 km2 (161 vierkante mijl). Het is de hoofdstad van het gouvernement Luxor. Het is een van de oudste bewoonde steden ter wereld.
Aswan

Zo kunt U langs de Nijl naar de Rode zee, per vliegtuig naar

Shopping

Flea and street markets

– Khan Al-Khalili
– 6. Street of the Tentmakers (Sharia Khayamiya)
– Birqash Camel Market (Souq al-Gamaal)
– Suuq el Ataba
– Souk al Fustat
– Tent Market

Shopping malls

Eten en drinken

Lekker eten kun je naar hartelust in Cairo. Zij het op straat of bij mensen thuis. Als je geen vrienden hebt die je uitnodigen voor een maaltijd bij hen thuis, neem dan tenminste deel aan een georganiseerde activiteit. Zo leer je de Egyptische keuken beter kennen. Maar afhankelijk van streek kennen de maaltijden kennen een grote variatie binnen Egypte. Dus ook de keuken in Cairo is speciaal en onderscheidt zich van de rest.

Hier zijn enkele voor heel Egypte typische gerechten:
(Hover dish for description)

Starters and salads

Ta‘meya (Falafel), Baba ghannoug, Duqqa, Gollash, Salata baladi, Tehina (Tahin), Torshi.

Main dishes

Bamia, Besarah, ‘Eggah, Fattah, Fesikh, Feteer, Ful medames, Hamam mahshi, Hawawshi, Kabab, Kamounia, Kaware‘, Keshk, Kersha, Kofta, Kushari, Macaroni béchamel, Mahshi, Mesaqa‘ah, Molokhiya, Mombar, Rozz me‘ammar, Sabanekh, Sayadiya, Shakshouka, Shawerma, Torly, Qolqas.

Desserts

Basbousa, Baqlawa, Ghorayiba, Kahk, Kunafa, Luqmet el qadi, Atayef, Rozz be laban, Umm Ali or Om Ali

Other desserts include:

Couscous, Halawa, Ladida, Malban, Mehalabeya, Melabbes, Mifattah.

Activities

Going out

 
Bolt Bolt Banner 5