Luanda is de hoofdstad en grootste stad van Angola. Het is de belangrijkste haven van Angola en het belangrijkste industriële, culturele en stedelijke centrum. Luanda telt meer dan 8,3 miljoen inwoners in 2020 (een derde van de bevolking van Angola).

Luanda is een van de oudste koloniale steden van Afrika. Het werd in januari 1576 gesticht als São Paulo da Assunção de Loanda door de Portugese ontdekkingsreiziger Paulo Dias de Novais. De stad was vóór het verbod het centrum van de slavenhandel naar Brazilië. Aan het begin van de Angolese burgeroorlog in 1975 vertrokken de meeste blanke Portugezen als vluchtelingen, voornamelijk naar Portugal. De bevolking van Luanda nam sterk toe door vluchtelingen die de oorlog ontvluchtten, maar de infrastructuur was ontoereikend om de toename aan te kunnen. Dit veroorzaakte ook de verergering van sloppenwijken, of musseques, rond Luanda. De stad ondergaat een ingrijpende wederopbouw, waarbij veel grote ontwikkelingen plaatsvinden die het stadsbeeld aanzienlijk zullen veranderen.

Aanwezige industrieën omvatten de verwerking van landbouwproducten, drankproductie, textiel, cement, nieuwe auto-assemblagefabrieken, bouwmaterialen, kunststoffen, metallurgie, sigaretten en schoenen. Het is ook een opmerkelijk economisch centrum voor olie met raffinaderij in de stad. Luanda wordt beschouwd als een van de duurste steden ter wereld voor expats. De inwoners van Luanda zijn meestal leden van de etnische groep van de Ambundu, maar de laatste tijd is er een toename van het aantal Bakongo en de Ovimbundu. Er bestaat een Europese bevolking, voornamelijk bestaande uit Portugezen. Luanda was de belangrijkste gaststad voor de wedstrijden van de 2010 African Cup of Nations.

 
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Justme
10 months ago

Hello